Rabu, 19 Januari 2011

Sungkai tanah kelahiran ku....

 deretan kedai yang ada di pekan sungkai        

  stesen bas dulu kini dan selamanyer...hehehe
                                    
bank RHB di pekan sungkai

Kalau dulu-dulu apabila di sebut Sungkai ramai orang yang tak tau. Soalan yang selalu ditanya Sungkai tu kat mana?. Aku memang biasa kena tanya soalan macam tu. Ibarat macam Malaysia lah satu ketika dulu. Orang lebih kenal Singapura daripada Malaysia.

Dengan adanya exit Sungkai di lebuhraya PLUS ditambah dengan kewujudan Hot Spring nama sungkai makin mekar dan dikenali umum. Aku dilahirkan di sebuah kampung dalam mukim sungkai...kampung aku tu kalo kome nak tau masuk dari simpang yang ada shell tu lah...kalau terus aje masuk ke dalam ke penghujung jalan akan ada mergastua (org dulu2 panggil)...lebih dikenali sebagai PERHILITAN (rusa n burung kuang aje yg byk kat sini....abah aku adalah bekas pekerja di sini...dulu2 rajin le ngikut pegi koje..semenjak abah dah pencen ni dah bertahun aku tak masuk kesana...

Celik-celik mata je di dunia ni Sungkai lah yang mula aku kenal. Masa kecik-kecik dulu dalam pemikiran aku Sungkai lah bandar yang hebat dan segala yang diperlukan ada di situ. Aku mula pandai naik bas juga di Sungkai. Hari yang ditunggu-tunggu ialah hari jumaat sebab ada pekan minggu (Sekarang hari Ahad). Macam-macam jenis barang ada dijual dan pengunjungnya pun ramai. Memang Happening. Kadang-kadang pening pun ada...kalo budak2 muda dulu waktu ni le dapat nak mengorat awek2 yang keluar dari segenap pelusuk sungkai..sebut aje awek felda sume boleh kenal dari mana...hehe

Kalau nak ke Bidor atau ke Tapah, Sungkai lah tempat permulaannya. Basnya Bas Hup Yik.Bas Hup Yik seolah-olah sinonim dengan Sungkai. Manakala kalo nak ke Slim River dan Tanjung Malim bas Mogah (sekang dah jadi bas Megah) la yang akan dikenali...kalo nak ke felda2 yang ada di Sungkai ni (felda sungai klah...felda Trolak...dan felda Besout) bas mogah ni la yang akan dinaiki...kalo dulu bas yang nak ke felda ni dah macam nak runtuh aje gayaenyer....Kedai Cina Kepala Besar belakang stesen bas pun amat sinonim dengan stesen bas mengundur. Malangnya telaga belakang stesen bas dah tak de lagi. Yang ada hanya semak dan samun.

Deretan kedai berhampiran stesen Bas mengundur Sungkai pun dah hangus dijilat api. Tinggallah kedai Nasi Lemak  De Jamil yang masih gah berdiri di situ. Apa pun aku harap wakil rakyat tempat aku cari lah idea membangunkan Sungkai kerana Sungkai mempunyai banyak potensi terutamanya dari sudut agro tourisme dan sungainyer...Apapun Sungkai tetap dihatiku...disini lah segalanyer bermula bagi aku...aku dilahirkan..aku dibesarkan...aku bersekolah..dan aku mengenal segalanyer bermula disini...di tempat yang bernama SUNGKAI.

3 ulasan:

  1. lepas nie membangun la.....tmbahan ada projek mega kat area kampung aa tin tu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...