Selasa, 17 Mei 2011

Nak Berdebat?


Aku tidak mahu bedebat…seboleh2nyer...


Itulah jawapan yang selalu aku bagi bila aku di argue dan disagree… 


Sebab… aku menulis or bercakap bukan nak bagi korang setuju dengan aku sepenuhnyer..., ‘setuju’ tu kerja Allah, aku menulis apa yang aku paham.., jika 50% orang dah paham apa yang aku tulis or aku cakapkan, (1% pun takpe sebenarnya) maka, apa gunanya aku berdebat dengan 50 % lagi orang yang tak paham tapi sibuk nak bagi pendapat, nak kutuk, argue, caci, maki yang akhirnya menunjukkan kebodohan dan kejahilan diri mereka sendiri..


Maka tak salah aku tak layan orang yang perasan bagus, iaitu orang yang tak paham apa yang aku cakap tapi sibuk nak kutuk atau bagi cadangan.. huh!, malahan ada yang tak faham dengan apa yang aku cakap dan tulis pun tapi sibuk nak bagi pendapat, apa kes?


Dan inilah yang banyak berlaku dalam umat Islam dewasa ini bila berdebat isu isu berkenaan agama, masalah politik, masalah negara, masalah sosial dan macam2 masalah lain lah dan masalah akan timbul bila golongan yang tak paham apa yang satu pihak terangkan tapi sibuk nak bagi pendapat atau nak teruskan perdebatan,..nak tegakkan benda yang sudah tertegak...hehehe


Moralnya di sini adalah: tak salah bila korang cuba nak fahamkan satu golongan mengenai kefahaman korang atau korang nak argue satu-satu isu, tapi jika mereka masih tak faham apa yang korang arguekan lalu terus mengutuk dan mencaci, tak payahlah korang layan dengan orang yang jahil perasan bijak yang nak argue tapi tak paham 100% apa yang korang cakap kerana tak semestinya dalam setiap perdebatan, orang kena percaya apa hujah korang, yang penting mereka kena FAHAM apa yang korang cakap, mengerti?


Sebab tu aku maaaalaaaas nak berdebat..


Kenapa?:


Antara alasan yang aku suka bagi: “setiap orang ada pendapat dan pandangan masing2..tak semestinyer kita perlu bersetuju dengan apa yang orang cakap dengan apa yang kita rasakan..dan aku juga bagitau....setiap orang tu memang pandai untuk bercakap dan kadang2 terlebih pandai dari orang lain sebab orang hanya nampak kesalahan orang lain lebih dari kesalahan yang ada dalam diri.....”


Bukankah agama ada berpesan, janganlah berdebat dengan orang yang bodoh!!


Bukankah berdebat itu menggelapkan hati?

Lalu aku di tuduh pengecut kerana takut nak berdebat, he he he.., lantak korang ler…, aku boleh berdebat ‘sangat’ sebenarnya, no problem kata orang putih....nak berdebat boleh tapi ada syarat, kalau nak berdebat jangan rasakan diri dan geng2 tu betul aje..dan setiap perkara yang tak betul mengaku lah benda tu tak betul..ini apa yang aku selalu lalui...bila bagi pandangan yang tak sealiran dengan diorang semuanyer salah...walaupun benda tu betul....(mungkin sebab dah terpengaruh dengan ulama dan pemimpin maksum dorang kot...heheheh) 


Pendek cerita, Pernah ada sorang mamat (member semasa sekolah aku) yang tak puas hati dengan aku dan ajak aku berdebat, aku kata set! aku setuju tuan, Tapi lebih baik kita bermuzakarah, dan sebelum kita berdebat a.k.a bermuzakah ini, bukankah dalam islam setiap amal ada adab-adab dia, nak makan ada adab, nak tidur ada adab, nak bersenggama ada adab, dan adab di sini adalah sunnah Nabi SAW, maka sebelum kita berdebat, boleh tak? tuan cerita sikit adab berdebat cara Nabi SAW..(aku dapatkan dari sebuah buku)


ADAB BERDEBAT..


Pada permulaan dakwah nabi, orang kafir telah menghantar Walid bin Mughirah selaku orang yang paling fasih berbahasa di kalangan arab dan tempat rujuk para penyair arab untuk berdebat dengan Nabi SAW.., pendek cerita ,si Walid ini bertemu Nabi SAW seorang diri di tepi kaabah, maka diapun berhujah, dan apa Nabi SAW buat? Baginda diam tak menyampuk ketika si walid ini bercakap, bila walid selesai berhujah, Nabi SAW bertanya dengan lemah lembut..

“Apakah engkau sudah selesai wahai Walid?”


“Benar” kata Walid.


Maka berkata Nabi SAW lebih kurang maksud: “ Kalau begitu izinkan aku bercakap pula, aku mendengar apa yang kamu sampaikan dan sekarang kamu pula dengar daripada aku”


Kemudian apabila Walib bersetuju, lalu Nabi Muhammad SAW terus membaca Al-quran surah Al-Fussilat. Ayat 1 hingga 13. kemudian baginda bersabda:


“inilah jawapan dari aku”


Maka Walid bin Mughirah terus blah dan insaf kerana tak de hujah lagi yang boleh diguna pakai untuk berdebat..cerita itu panjang lagi, boleh rujuk kitab, apa yang nak aku bagitahu adalah cara nabi SAW berdebat, relaks dan mudah, korang yang tak puas hati bercakap dulu, nanti bila dah habis, aku tanya: dah abes ke? Lepas tu aku pulak cakap dan jangan menyampuk!! .., penting!! Jangan menyampuk dan kalaulah nak menyampuk juga mintak izin!!!, , itupun kalau aku bagi izin, Kalau aku tak bagi, senyap dan dengor aje la.


Lalu member aku tu mulai berhujah, Negara islam bla bla bla, tuhan mencarut, bla bla bla tuhan samseng bla bla bla, kepimpinan melalui ulamak bla bla bla…,pemimpin sekarang ramai tak Islam, kami aje yang Islam...bla bla bla....,orang lain salah, kami aje yang betul bla bla bla...,negara ini tak islam......negeri kami aje amalkan Islam bla bla bla...., golongan ni takde ulamak bla bla bla, golongan sana tiada ulamak, bla bla bla, apa itu ulamak muktabar, bla bla bla.., golongan aku sahaja ada ulamak bla bla bla....,sehinggalah dia penat bercakap, akupun dengan sopan santun bertanya..

“Dah habis ke tuan?”


Dah..


“Izinkan aku bercakap pulak ye tuan, ehem, ehem.., dengar ye..”


(sambung jap lagi....aku ada koje...hehehe...kasi suspen sikit)


aku pun bertanya la apa yang dia faham tentang realiti semasa?apa yang dia faham tentang undang2 dan perlembagaan negara yang dah termaktub dan aku juga bertanya realiti negara kita ini dari sudut pandang sebagai seorang rakyat yang tinggal di sini.....tanpa pergi melihat negara lain dan zaman2 lain.....


terkulat2 juga nak jawab


dan soalan aku yang terakhir cukup mudah...jangan ditanya apa yang orang lain or kerajaan ni  bagi pada kita, tapi kita bertanya apa yang kita bagi pada orang lain atau negara ini yang memberi manfaat?


diam dan kemudian membantah dengan ulasan dan fakta yang takde kene mengena...


bila dah jadi macamni aku pun malas lagi nak berhujah aku pun berkata...ikut tuan dan pandangan tuan la...mana yang dirasakan betul....hehehe ( tutup cerita )


baiklah kita pergi pada tertib kedua bila nak berdebat  Iaitu jangan MENYAMPUK ketika orang sedang bercakap, Hantu jembalang saja yang suka menyampuk manusia, oleh sebab korang adalah manusia, maka ikutlah etika seorang manusia iaitu jangan sesekali menyampuk.. 

Sebab tu aku lebih suka tulis blog.., aku bebas karang karangan 360 patah perkataan tanpa ada orang yang ‘dapat’ menyampuk dan bersorak, lepas tu bila korang dah habis baca, kalau sudi bagi le komen, kalau tak mau sudi2 kan lah baca, itu sudah memadai bagi aku...., tegurlah aku jika salah, dan kutuklah aku jika rasa nak mengutuk...hehehe

KORANG KENA PAHAM APA YANG KORANG NAK ARGUE KAN…

Kepada yang berhujah, kalau apa yang korang hujahkan itu, 100% takde orang yang paham, maka korang tak payahlah nak berdebat, buat orang pening kepala sajer. 

Dalam dunia ini ramai manusia yang dia sangka dia paham dan bijak dalam macam2 perkara (perasan pandai), lalu nak bagitahu sesuatu untuk menyangkal pendapat korang tentang macam2 hal sedangkan dia tak paham pun apa yang dia hujahkan (sekadar dengar orang ceramah ) pastu ulang balik apa yang di dengar..hmmm...pastu sangka dialah yang terer macam2 tapi hakikatnya apa pun tak tau…

Maka:.. kepada mereka yang sangka dia paham segala hal, lalu nak bagitahu sesuatu untuk menyangkal pendapat korang tentang macam2 hal sedangkan dia tak paham pun...Tak payahlah korang pedulikan pendapat dia, ...gasak la diorang nak kutuk ke, nak bagi pendapat ke, nak argue ke, nak disagree ke... PEDULIKAN! sebab diorang tak paham 100% apa yang korang cakap dan apa yang dia cakap pun, maka PENDAPAT DIORANG ADALAH MASUK TELINGA KANAN KELUAR IKUT LUBANG IDUNG....

Maka di sinilah bermulanya segala KESILAPAN dalam berdebat...

Kebanyakkan korang, bila bagi pendapat kemudian ada orang balas, korang terus balas balik tanpa menilai bahAwa orang yang balas tu paham ke tak apa yang korang cakap... dan bila korang balas jugak maka apa yang jadi ialah perdebatan atau korang punya discourse nanti akan menjadi sia sia dan tak bermakna,...

Akhirnya permasalahan korang tentang apa perkara pun tak selesai, takde solution, kerana kebanyakan ahli debat ini adalah excited dan fanatic, bombastic dan splastic …, maka dah takde sapa lagi nak berfikiran rational sebab nanti nampak macam weak, lalu korangpun akan balas la semua pendapat dan komen serta respon orang yang ludah korang, tak kisah la apa dia cakap tu make sense ke tak ... masa tu setan bisik supaya fikir nak menang saje, biarpun tak betul... dalam hati pulak berkobar kobar dan berharap agar seboleh-bolehnya mahu orang lain tu kena kalah dan di malukan (walaupun dia anggap dia menang) last-last tak jadi apa-apa... dan orang pun malas nak back off sebab nanti takut orang kata korang kalah dan bila korang cakap “aku dah malas la nak discuss dengan kau sebab kau tak paham isu ni” tapi sebenarnya korang beriya-iya dalam hati nak sambung sebab korang nak menang dan nak lawan korang kalah dan di malukan, masa tu setan cucuk jarum gembira tengok manusia caci mencaci, dan Allah amat benci kepada golongan yang caci mencaci....

Pada ketika itu discussion tu dah jadi merepek, lepas tu melalut dan semua akan sorak syok sendiri dan debat tu akhirnya jadi pertandingan : lawan siapa lebih pandai bercakap / siapa lagi kuat bersorak / siapa lagi pandai buat lawak atas kelemahan musuh, siapa lagi pandai rhetoric...last-last isu asal terus hilang... kalau korang perhatikan: semua level of political discourse ada silap ni... tak kira ler korang umno ke pas ke, , apa kejadah ke debat sekali pun... sedang asyik berdebat, tiba-tiba masuk isu yang tak relevan, tak logic, kemudian jadi bodoh dan bangang bila berhujah guna personal attack dan sebagainya, last-last, ambik dua keping kertas, lepas tu remukkan dan taruk kat depan stage dan bagitahu, ini kepala bapak engkau, dan ini kepala bapak aku bla bla bla ..

Zaman Nabi dulu satu Mekah orang yang tak paham cakap Nabi tapi nak argue dengan menuduh Nabi gila dan ahli sihir.. Nabi kool sajer..takdelah nak buat demo “aku bukan ahli sihir bla bla bla” tak perlu…Tak perlu tunjuk perasan korang kat orang.. 

* ADA AKAL FIKIR DAN JANGAN TAKSUB MEMBABI BUTA'.....





1 ulasan:

  1. thanks..bro sekurang-kurangnye aku tau care nak berdebat.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...