Isnin, 20 Jun 2011

Berbaktilah Kepada Ayah dan Ibu

Salam

Sudah 2 hari aku tak menitipkan entri baru dalam blog aku ni, bukan apa 2 ari ni aku pulang ke kampung halaman tercinta di Sungkai menziarah abah dan bonda ku tercinta, rindu sangat pada mereka berdua. Ada kelapangan di waktu petang ni, tangan aku dah tergedik2 nak menitipkan sesuatu pada blog tersayang aku ni..ewahh...

Bila aku melihat keceriaan wajah mak dan abah sewaktu aku pulang ke kampung, senyum dalam kesayuan rasa hati aku dan seboleh2nya aku mahu menggembirakan hati mereka sentiasa. Betapa jelas terbayang dan tergambar begitu tebal kasih dan sayang mereka pada aku dan adik beradik ku yang lain. Betapa besar jasa dan pengorbanan mereka curahkan padaku sedari kecil sehingga dewasa. Mampukah aku membalas jasa dan bakti mereka?

Kawan2, izinkan aku pada hari ini menitipkan serba sedikit perihal besarnyer tanggungjawab kita pada ibu dan ayah kita. Bukan niatku untuk mengajar atau menunjuk cara, cuma aku sekadar ingin berkongsi sedikit ilmu dan maklumat untuk kegunaan diriku sendiri dan kawan2 yang sudi membaca blog aku ini.

Ibu bapa merupakan orang yang wajib kita hormati dan taati.Perintah mentaati keduanya jelas termaktub di dalam Quran dan Hadith. Mengecilkan hati, melawan atau mengherdik keduanya dianggap sebagai derhaka. Menderhaka kepada ibubapa adalah satu dosa besar dan tidak akan mencium bau syurga; meskipun banyak beribadat kepada Allah. Allah tidak menerima ibadat orang yang derhaka kepada ibubapa.Dalam satu hadith yang pernah aku dengari dan baca, Nabi Muhammad saw bersabda bahawa keredhaan Allah bergantung kepada keredhaan kedua ibubapa. Ini bermakna jika ibubapa suka kepada kita, Allah turut meredhai kita. Sebaliknya jika mereka marah dan berkecil hati kepada kita, Allah turut murka kepada kita.


Pernah seorang sahabat mengadu kepada Rasulullah tentang perangai ibunya yang suka meminta-minta kepadanya. Baginda marah dan menempelak sahabat itu dengan mengatakan bahawa bukan saja dalam harta malahan dalam dirinya sendiri ada hak kedua ibubapanya. Jelas ibubapa mempunyai hak terhadap apa saja yang ada pada kita.

Sejak kita di dalam kandungan, ibu menanggung segala kesakitan dengan penuh sabar. Begitu juga setelah dilahirkan, ibu mengasuh dan menjaga kita dengan penuh kasih sayang. Jika kita sakit, ibu tidak lelap tidur. Mereka berkorban apa saja untuk kita. Tetapi setelah kita besar dan boleh berdikari, sanggupkah kita mengecewakan hatinya. Oleh kerana besarnya pengorbanan ibubapa terhadap kita, maka sewajarnyalah Allah mewajibkan kita mematuhi mereka. Ganjaran di atas layanan kita terhadap ibu bapa dibalas oleh Allah tunai semasa di dunia lagi. Contohnya, jika kita mentaati mereka, anak-anak kita akan taat kepada kita. Sebaliknya jika kita menderhaka kepada mereka, anak-anak kita akan derhaka kepada kita pula.

Nabi Muhammad saw pernah bersabda: "Barangsiapa semasa paginya mendapat keredhaan ibu bapa, nescaya dibukakan baginya semua pintu syurga. Sebaliknya jika semasa pagi lagi telah menyakiti hati ibubapa, nescaya akan dimasukkan ke dalam neraka."

Kita sebenarnya tidak berdaya membalas jasa ibu dan bapa. Hakikat ini perlulah kita insafi. Jika mereka tidak wujud di dunia, kita juga tidak akan lahir di dunia ini. Oleh sebab itu, kita digalakkan mendoakan mereka setiap kali selepas solat. Jika mereka masih hidup, layanilah mereka dengan sebaik-baik mungkin. Tetapi jika sudah meninggal dunia, selalulah menziarahi tanah perkuburan di samping mendoakan kesejahteraannya. Buatlah sebarang kebajikan seperti sedekah dan niatkan pahala untuk arwah ibu dan bapa. Mereka akan menerima pahala tersebut. Inilah sahaja bukti ketaatan yang dapat kita tunjukkan terhadapnya.

Akhirnya, ingatlah pesanan Nabi saw:
"Khabarkanlah berita gembira ini kepada mereka yang berbuat baik kepada ibubapa: Buatlah apa saja bahawasanya Allah Taala telah mengampuni mereka.Dan khabarkan berita buruk kepada mereka yang menderhakai ibubapa, buatlah seberapa banyak ibadat yang disukai, bahawasanya Allah Taala tidak akan memberikan keampunan sedikitpun kepadanya." "Ingatlah anak yang berbuat baik kepada ibubapa tidak akan masuk neraka. Dan anak yang derhaka kepada mereka tidak akan masuk syurga." 

* Sayangi dan taatilah kepada keduanyer....aku sekadar mengingati diriku dan kawan2 semua


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...